3d Nerve cells

 

Bolile neurodegenerative sunt caracterizate din punct de vedere clinic printr-un debut insidios si progresie cronica. Anumite parti din creier, maduva spinarii sau nervii periferici nu functioneaza si sunt prezente disfunctii regionale ale neuronilor care mor. Disfunctia locala si neurodegenerarea sunt asociate cu diferite conditii medicale.

Sindroamele care prespun existenta tulburarilor neurodegenerative pot sa afecteze atat gandirea, capacitatea de miscare, rezistenta, coordonarea, senzatiile sau controlul autonom. Deseori pacientii vor prezenta simptome si semne care se refera la mai mult decat un singur sistem (concomitent sau in diverse combinatii).

De aceea, in multe situatii in care pacientii au un declin functional este dificil sa se diangosticheze bolile neurodegenerative. Diagnosticul, nu se poate stabili in urma unui simplu test deoarece bolile neurodegenerative sunt afectiuni complicate.

Ce sunt tulburarile neurodegenerative?

 

Termenul de „neurodegenerativ” se refera la faptul ca au loc pierderi de neuroni, fenomen specific bolii. Neuronii mor doar la sfarsitul unui stadiu in care a avut loc disfunctia neuronala. Unele boli neurodegenerative sunt eterogene din punct de vedere etiologic. Manifestarile disfunctionale ale sistemului nervos uman sunt limitate.

In plus fata de stabilirea sindromului care sta la baza declinului neurodegenerativ, aceste tulburari sunt clasificate in functie de perioada specifica de manifestare (copilarie, tinerete, varsta de mijloc sau batranete). Exista, in general, diferente majore intre tulburarile neurodegenerative intalnite la copii si cele intalnite la persoanele in varsta.

Unele dintre bolile neurodegenerative similare din punct de vedere clinic sunt sub-clasificate in functie de varsta de debut, in ciuda faptului ca la nivel molecular exista diferente importante. O alta clasificare face distinctia dintre bolile neurovegetative sporadice si subtipurile mendeliane.

Clasificarea bolilor neurodegenerative

Bolile neurodegenerative sunt clasificate in urmatoarele subtipuri:
– tulburari degenerative ale creierului
– tulburari degenerative ale nervilor
– tulburari de mielina.

 

Sursă : http://www.sfatulmedicului.ro/Boala-Alzheimer-si-alte-boli-degenerative/tulburarile-neurodegenerative_9524
Distribuie să afle lumea !