Acest program este format dintr-o serie de exerciții concepute să vă ajute să compensați incapacitatea de a spune unde vă sunt direcționate mâinile și picioarele fără să le priviți.

Acest set de exerciții de rutină durează aproximativ jumătate de oră și se face de 2 ori pe zi.

 1. Exercițiile sunt destinate în primul rând pentru coordonarea și nu pentru consolidarea fizică.
 2. Comenzile ar trebui să se dea cu o voce lentă iar exercițiile să fie numărate.
 3. Este important ca spațiul unde se execută exercițiile să fie bine luminat așa încât să puteți urmări mișcarea picioarelor.
 4. Evitați oboseala. Efectuați fiecare exercițiu nu mai mult de patru ori. Odihniți-vă după fiecare serie de exerciții.
 5. Exercițiile trebuie să se efectueze în limite normale ale amplitudinii de mișcare pentru a evita febra musculară.
 6. Primele seturi de exerciții trebuie realizate în mod corespunzător mai lent și în limite de dificultate mai scăzute înainte de a trece la dificultăți mai profunde.

Exerciții în poziție culcat:

Poziția de pornire: Întindeți-vă pe pat sau pe suprafața netedă a canapelei, așa încât picioarele să poată fi mutate cu ușurință. Capul trebuie să fie sprijinit de o pernă astfel încât să puteți urmări fiecare mișcare.

 1. Îndoiți un picior de la șold și genunchi alunecare călcâiul de-a lungul patului. Îndreptați șoldul și genunchiul pentru a reveni la poziția inițială. Repetați cu celălalt picior.
 2. Îndoiți un picior de la șold și genunchi ca în # 1. Apoi glisați piciorul spre lateral lăsând călcâiul pe pat. Glisați piciorul înapoi spre centru și îndreptați șoldul și genunchiul pentru a reveni la poziția inițială. Repetați cu celălalt picior.
 3. Îndoiți un picior de la șold și genunchi cu călcâiul ridicat de la pat. Îndreptați piciorul pentru a reveni la poziția inițială. Repetați cu celălalt picior.
 4. Îndoiți și îndreptați un picior la șold și genunchi alunecând cu călcâiul de-a lungul patului oprindu-vă în orice punct ve-ți spune STOP. Repetați cu celălalt picior.
 5. Îndoiți șold și genunchi de un picior și așezați călcâiul pe genunchiul opus. Apoi glisați în cu călcâiul în josul tibie până la gleznă și înapoi până la genunchi. Reveniți la poziția inițială și repetați cu celalalt picior.
 6. Îndoiți ambele șolduri și genunchii iar cu călcâiele alunecați pe pat păstrându-vă gleznele împreună. Îndreptați ambele picioare pentru a reveni la poziția inițială.
 7. Îndoiți un picior de la șold și genunchi în timp ce îl îndreptați pe celălalt într-o mișcare de bicicletă.

Exerciții în poziție așezat:

Poziția de pornire: Stai pe un scaun cu tălpile pe podea.

 1. Marcați o linie, ridicând de la podea doar călcâiul. Apoi treptat ridicați alternativ întregul picior și plasați-l ferm pe podea urmărind să respectați locul stabilit.
 2. Marcați două cruci pe podea cu creta. Alternativ alunecați cu piciorul peste marcaj: înainte, înapoi, la stânga și la dreapta.
 3. Învățați să vă ridicați de pe scaun și iarăși să vă așezați urmărind o cadență numerică. La unu, îndoiți genunchii și plasați picioarele sub scaun; la doi, aplecați-vă trunchiul în față; la trei, îndreptați-vă șoldurile și genunchii iar mai apoi trunchiul. Inversați procesul pentru a vă așeza.

Exerciții stând în picioare:

Poziția de început: Stați în poziție drept, ridicat și cu picioarele depărtate la 10-15 cm unul de altul.

 1. Mergeți lateral începând cu o jumătate de pas spre dreapta. Efectuați acest exercițiu într-o cadență numerică: la unu, treceți greutatea spre piciorul stâng; la doi, puneți piciorul drept 20 cm spre dreapta; la trei, trecereți greutatea corporală asupra piciorului drept; la patru, aduce piciorul stâng lângă piciorul drept.Repetați exercițiul cu o jumătate de pas spre stânga. Lărgimea pasului pe care îl faceți la dreapta sau stânga poate varia.
 2. Mergeți înainte folosind două linii paralele despărțite de 33 cm, piciorul drept va fi menținut doar de-a lungul fâșiei din dreapta iar piciorul stâng doar în interiorul liniei din stânga. Urmăriți ca tălpile să fie poziționate corect. Odihniți-vă după fiecare 10 pași.
 3. Mergeți înainte plasând fiecare picior pe o urmă a tălpii trasată pe podea. Urmele ar trebui să fie paralele și la o distanță de 5cm de la o linie de centru.
 4. Întoarceți-vă spre dreapta. La unu, ridicați degetul drept al piciorului și rotiți piciorul drept spre exterior, rotind călcâiul; la doi, ridicați călcâiul stâng și pivotați piciorul stâng spre interior pe degetele de la picioare; la trei, completați întoarcerea completă, apoi repetați aceleași mișcări doar că de data asta spre stânga.
 5. Urcați și coborâți scările. Plasați piciorul drept pe scară și aduceți-l pe cel stâng pe lângă dreptul. Practicți mai apoi urcarea scărilor pășind cu câte un picior pe fiecare treaptă. Pentru început folosiți o balustradă, apoi când echilibrul se îmbunătățește renunțați la balustradă.

Exerciții pentru extremitatea superioară:

Când brațele vă sunt afectate utilizați tabla și creta. Schimbați semnul minus în plus; copiați diagrame simple (linii drepte, cercuri, linii zig-zag, etc.). În acest caz  pot fi utilizate diferite placi de coordonare  cu scopul de a îmbunătăți coordonarea ochi-mâna.

sursa: http://www.internaf.org/ataxia/exercise.html#Frenkel’s Exercises for Ataxic Conditions

  Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale și nu reprezintă un reper d.p.d.v. legal, juridic sau medical.
Distribuie să afle lumea !

Comentarii1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *